Collagenius – vanília ízesítésű
Netto tömeg: 901 gramm (53 adag)
A Collagenius ízestített változata (vaníliás) egy nagyon magas tisztaságú kombinált készítmény, aminek fő komponense egy I-es típusú kollagén hidrolizátum, ami egyéb fontos összetevőket, így glukozamin és kondroitin szulfátot, antioxidánsokat, hialuronsavat prebiotikumot, mikro- és makroelemeket tartalmaz. Az ízesített kiszerelés 53 adagot tartalmaz .
Leírás
A Collagenius vaníliás ízű kollagénpor egy prémium minőségű étrend-kiegészítő, amely gondosan válogatott összetevőket tartalmaz az aktív életmódot folytatók napi rutinjához igazítva. Fő hatóanyaga az I-es típusú kollagén hidrolizátum, amely mellett a készítmény glükózamin- és kondroitin-szulfátot, C-vitamint, hialuronsavat, valamint válogatott ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz. A termék prebiotikumokat (inulin, pektin) is tartalmaz, melyek étrendi szinten hozzájárulhatnak az emésztés támogatásához. A Peptan® kollagénpeptidek előállítása korszerű technológián alapul. A kollagén hidrolizátumot már lebontott formában tartalmazza a termék, így könnyebben beilleszthető a változatos, fehérjedús étrendbe. A Collagenius vaníliás ízben, 53 adagos, 900 g-os kiszerelésben érhető el. A készítmény alkalmazása kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód mellett ajánlott, különösen fizikai aktivitás során. Az összetevők között megtalálható a C-vitamin, amely hozzájárul a normál kollagénképződéshez, valamint a porcok, csontok és bőr normál állapotának fenntartásához. A mangán támogatja a kötőszövetek normál képződését, a réz pedig hozzájárul a kötőszövetek normál állapotához.A Collagenius-ról….
A Collagenius vaníliás ízű kollagénpor egy prémium minőségű étrend-kiegészítő, amely gondosan válogatott összetevőket tartalmaz az aktív életmódot folytatók napi rutinjához igazítva. Fő hatóanyaga az I-es típusú kollagén hidrolizátum, amely mellett a készítmény glükózamin- és kondroitin-szulfátot, C-vitamint, hialuronsavat, valamint válogatott ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz. A termék prebiotikumokat (inulin, pektin) is tartalmaz, melyek étrendi szinten hozzájárulhatnak az emésztés támogatásához.
A Peptan® kollagénpeptidek előállítása korszerű technológián alapul. A kollagén hidrolizátumot már lebontott formában tartalmazza a termék, így könnyebben beilleszthető a változatos, fehérjedús étrendbe. A Collagenius vaníliás ízben, 53 adagos, 900 g-os kiszerelésben érhető el.
A készítmény alkalmazása kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód mellett ajánlott, különösen fizikai aktivitás során. Az összetevők között megtalálható a C-vitamin, amely hozzájárul a normál kollagénképződéshez, valamint a porcok, csontok és bőr normál állapotának fenntartásához. A mangán támogatja a kötőszövetek normál képződését, a réz pedig hozzájárul a kötőszövetek normál állapotához.
Kémiai alapok
A kollagén a fehérjék csoportjába tartozik, amit javarészt háromféle aminosav épít fel, a glicin, a prolin és a hidroxiprolin. 29 típusát jegyzik a kollagéneknek, melyek közül az I-es, II-es és III-as típusok a legközismertebbek.
Az I-es kollagén a legelterjedtebb kollagén típus, mivel ez lényegében minden szövetben jelen van, mint általános kötőanyag (inakban, izmokban, csontokban, érfalakban, bőrben, porcszövetben, fogakban, hajban, szaruhártyában, továbbá valamennyi hegszövetben). A III-as kollagén a granulációs szövetben megtalálható kollagén típus, amit fiatal fibroblast sejtek termelnek, mielőtt az átalakulna az erősebb szerkezetű I-es kollagénné. A II-es kollagén pedig elsősorban az üvegporcban (terhelő ízületi felszínek állományában) van jelen, az itt található fehérjék mintegy felét adja.
Az egyedi kollagén molekulák (tropokollagén) összeállnak nagyobb kollagén láncokká, amik kollagén fibrillumokat, szálakat eredményeznek. Ezek a 300nm hosszú szálacskák hármas fonatú polipeptid láncokból épülnek fel (ami egy „bal-menetes” spirál szerkezetét mutatja). Ezek a három szálból álló „bal-menetes” spirálok „jobb-menetes” nagyobb spirál szerkezetbe rendeződve összeállnak egymással, un. szuper-spirálokat kialakítva. Ezt a bonyolult térbeli szerkezetet a hidrogén kötések stabilizálják. Ezt kollagén mikrofibrillumoknak (kollagén rostoknak) hívják.
Kollagén termelődés folyamata
- lépés: Intracelluláris (sejten belüli folyamat): sejteken belül, az endoplazmatikus retikulumban elkészül a hármas fonatú kollagén spirál – alfa 1 és alfa 2 spirálok. Megtörténik a lizin és prolin aminosavaknak a hidroxilációja (ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik a C-vitamin, ami kofaktorként segíti elő a folyamatot: minden egyes hidroxilációhoz egy molekula aszkorbinsavat használ fel a szervezet). Kettő alfa 1 lánc és egy alfa 2 láncból kialakul a hármas spirál szerkezet. Ez a prokollagén átkerül az endoplazmatikus retkulumból a Golgi apparátusba, ami becsomagolja ezt a prokollagént és kiválasztja a sejtből.
- lépés: Extracelluláris (sejten kívüli folyamat): a prokollagén peptidáz enzim közreműködésével elkészül a tropokollagén lánc. A számos tropokollagén lánc keresztkötések révén kialakítja a kollagén fibrillumokat, a kollagén fibrillumok pedig csoportosan összeállva alakítják ki a kollagén rostokat.
C-vitamin hiányában kialakul a skorbut, amely betegségben a hibás szerkezetű kollagén nem teszi lehetővé a megfelelő szakítószilárdságú, erősségű kötőszöveti elemek kialakulását (aminek eredményeként kihullanak a fogak, megjelenik a fogíny vérzése, sebgyógyulási zavar-, csontszerkezeti eltérések alakulnak ki – ami csak néhány kiemelt tünet, ami mind a kollagén termelődés zavarára vezethető vissza, súlyos és fájdalmas tüneteket eredményezve).
Élettani alapok
Az emberi szervezetben levő fehérjék egyharmada kollagén (a bőrnek közel 80%-át, az inaknak és szalagoknak ugyancsak kb. 80%-át, a csontoknak kb. 30%-át, az izomnak kb. 10%-át, az ízületi porcállomány kb. 50%-át kollagén alkotja).
Szervezetünk a kollagént egy bizonyos életkorig maradéktalanul elő tudja állítani, de az évek múlásával egyre kisebb mennyiségben tesz eleget a szervezet kívánalmainak az endogén szintézis (melynek során a hamburger lebontásából is például hozzájut a szervezet azokhoz az aminosav építőelemekhez, amiből össze tudja rakni a végső kollagén láncokat), és egyre nagyobb mennyiségben szorulunk megfelelő minőségű exogén kollagén forrásra. A táplálékunkban fellelhető (összetett, hosszú) kollagén láncokat le kell a szervezetnek enzimatikusan bontani ahhoz, hogy hasznosítani tudja. A kollagén hidrolizátumoknak a nagy előnye az, hogy ez a folyamat még a kollagén peptidek előállítása során megtörténik, ezért a végeredmény egy sokkal jobb felszívódású, sokkal optimálisabb biohasznosulású kollagén forrás lesz. A hidrolizátumban található kollagén peptidek egy része további lebontás nélkül jut be a véráramba, így a célsejtekhez (ami a kollagén termelő célsejtekben egy erős ingert vált ki a fokozott kollagén termeléshez), míg egy része az építőelemként szolgáló aminosavakra bomlik le a további szintézishez. Még nem teljesen tisztázott a folyamat, hogy miként jutnak át a kollagén peptidek a bélfalon, de bizonyos klinikai vizsgálatok felvetik annak lehetőségét, hogy a fokozott fizikai aktivitás előidézheti ezt a fokozott bélfal permeabilitást, elősegítve a „nagyobb kollagén építőkövek” felszívódását. Ezen gondolat mentén javasolt a kollagén peptideknek a fogyasztása edzés előtt vagy közben!
A kollagén hatása
A kollagén fogyása szemmel látható jelekkel is jár (korral elindul a ráncosodás, a bőr feszessége csökken), de ezek a folyamatok a szervezet többi részén is lezajlanak (izmokban, inakban, szalagokban, csontokban, stb.), csak itt nem jár szemmel látható jelekkel, legfeljebb annyit észlelünk, hogy sérülékenyebb a csontunk, mint régen, könnyebben alakulnak ki izomszakadások, izomhúzódások, szalagsérülések, ínsérülések, mint fiatal korunkban. Összességében az idő múlásával sérülékenyebbek leszünk, terhelhetőségünk csökken, nehezebben regenerálódunk sérülések után. Ez sajnos egy élettani folyamat, amit nem lehet megállítani vagy visszafordítani, de ennek a leépülési folyamatnak valamelyest lassítani lehet az ütemét.
Táplálékunk legyen változatos, fehérjében gazdag, a szükséges vitaminokat és nyomelemeket vigyük be napi rendszerességgel, és a koncentrált kollagén hidrolizátumokat legalább kúraszerűen fogyasszuk az év során.
Kinek javasolt a kollagén hidrolizátum fogyasztása?
30 év felett alapvetően mindenkinek, ha nem is tartósan, de legalább kúraszerűen.
Milyen állapotok, tényezők indokolnak fokozott kollagénbevitelt?
- Aktív sportélet (a túlhasználat és mikro/makro-sérülések rendszeres kialakulása fokozott igényt támaszt a szervezettel szemben a regeneráció terén, és ezeknél a regeneratív folyamatoknál a kollagén a legfontosabb építőanyag).
- 45 év feletti életkorban sport nélkül is.
- Dohányzás (fokozott kollagén degenerációt eredményez).
- Szteroid készítmények szedése mellett (jelentős kollagén degenerációt eredményez).
- Fokozott UV terhelés (a bőr korai elöregedését idézi elő az UV fénytartomány kollagénekre gyakorolt károsító hatása miatt).
- Osteoporosis/osteopenia – csontritkulás – esetén (a csont sérülékenysége nem csak az ásványi anyagok csökkenése miatt alakul ki, hanem a jelentős kollagén vesztés miatt a csontok rugalmassága, szakítószilárdsága is jelentősen csökken).
- Bizonyos autoimmun betegségekben, amikor a szervezet kollagén állománya is áldozatul esik (a szervezetben kialakult autoimmun folyamat a kollagén jelentős fogyását, leépülését idézi elő, aminek a pótlása némileg ellensúlyozza a fogyás ütemét).
- Törések gyógyulási folyamatának elősegítésére, akár műtéti kezelés után is.
- Lágyrész műtétek (sérvműtét, hasi műtétek, emlőműtétek, plasztikai beavatkozások) után (elsődlegesen a kialakult szövethiányt a szervezet mindig hegszövettel tölti ki, ennek biztosításához megfelelő kollagén utánpótlásra van szükség).
- In- és szalagsérülések regenerációjának elősegítésére.
- Ízületi fájdalmakra.
- Érbetegségek (artériás és vénás tágulatok) esetén.
- Inak túlhasználata esetén fellépő fájdalmak kiegészítő kezelésére.
- Esztétikai okokból, a bőr és kötőszöveti elemek tonizálására (pl. narancsbőr, stria, hegek). A szájon át bevitt kollagén bizonyítottan kedvező hatást fejt ki a bőrre, illetve a bőr feszességére. Számos klinikai vizsgálat megerősíti, hogy az elfogyasztott kollagének valóban feszesebbé, fiatalosabbá teszik a bőrt, míg a külsőleg alkalmazott kollagén tartalmú bőrápolók esetében nem igazolható a kötőszöveti kollagén állományra gyakorolt hatás.
- Haj- és köröm-feltöredezettség kezelésére (a nem hormonális alapon kialakuló hajhullás kezelésére is bizonyítottan jó hatást vált ki).
Természetes kollagén források
Szarvasmarha
Kollagén forrás: I, III, IV
Felhasznált részei:iínak, csontok, bőr, porc
Sertés
Kollagén forrás: I, III
Felhasznált részei: inak, csontok, bőr
Szárnyasok
Kollagén forrás: I, II, III, IV, V, IX
Felhasznált részei: inak, csontok, izom
Tengeri állatok
Kollagén forrás: I
Felhasznált részei: halak bőre, lábasfejűek, páncélosok
Hivatkozások:
https://www.gelita.com/en/blog/amazingcollagen/how-are-collagen-peptides-absorbed-bod
Kinek javasolt a kollagén hidrolizátum fogyasztása?
A készítmény elsősorban azok számára készült, akik rendszeresen sportolnak, változatos étrendet követnek, és különösen figyelnek a fehérjebevitelükre. A napi étrend kiegészítéseként különösen hasznos lehet 30 év felettiek számára, amikor a szervezet természetes kollagéntermelése már csökkenő tendenciát mutat.
Fontos tudnivalók:
- Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
- A javasolt napi adagot ne lépje túl!
- Gyermekek elől elzárva tartandó.
- Terhesség, szoptatás, illetve bármilyen ismert betegség vagy gyógyszerszedés esetén a fogyasztás előtt konzultáljon orvosával!
Összetevők
| Összetevők | (1 adagolókanálban – 15g) |
| Kollagén I peptidek (Peptan) | 10.000mg |
| Glukozamin szulfát | 1200mg |
| Kondroitin szulfát | 400mg |
| Hialuronsav | 40mg |
| Proantocianidin (kékszőlőmag őrlemény) | 140mg |
| C-vitamin | 225mg |
| Magnézium-biszglicinát | 250mg |
| Mangán | 3mg |
| Réz | 3mg |
Összetevők és szerepük:
Kollagén peptidek (enzimatikusan hidrolizált marha kollagén): az izmok, inak, szalagok, csontok szakítószilárdságáért, a megfelelő kötőszöveti szerkezet kialakításáért felelősek. Ugyancsak nagy mennyiségben van jelen az ízületek porcborítékában, rugalmasságot kölcsönözve a porcszövetnek. Nem utolsósorban a bőr feszességének, rugalmasságának, ill. külső behatásokkal szembeni ellenálló képességének kialakításában is fontos szerepet játszik.
Glukozamin szulfát: a porc állományának másik kiemelkedő fontosságú komponense.
Kondroitin szulfát: a porc állományának egyik kiemelt fontosságú, szervetlen alkotóeleme.
Hialuronsav: szájon át bevitt hialuronsavnak van egy természetes gyulladásgátló hatása (cytokinek szintjét csökkenti), továbbá az ízületi folyadék egyik fontos komponense, és a bőr rugalmasságát, turgorát is számos klinikai vizsgálat szerint javítja.
Proantocianidinek (kékszőlőmag őrlemény): erős antioxidáns hatású összetevő, ami az érfalak rugalmasságát ill., a sejtek szabadgyökökkel szembeni ellenálló képességét hivatott javítani.
C-vitamin: fontos szerepet játszik a megfelelő szerkezetű kollagén láncok kialakításában, továbbá erős antioxidáns, és kedvező hatást fejt ki az immunrendszer működésére.
Magnézium: a vázizom és szívizom megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.
Mangán: a szabadgyökök semlegesítésében kiemelt szerepet játszik, továbbá a fehérjében gazdag táplálék biohasznosulását ugyancsak javítja.
Réz: a szabadgyökök semlegesítéséhez elengedhetetlenül fontos vegyület, továbbá a vas és C-vitamin felszívódásában elengedhetetlen szerepet tölt be.
Inulin: természetes rostként, jó élőhelyet és táplálékot biztosít bélflóránk részére, ami elengedhetetlen annak helyes működéséhez. Az inulint egy nagyon egészséges cukorpótlóként tartják számon, mivel fontos szerepet játszik a bélrendszer egészséges működésében, segít megelőzni a rosszindulatú béldaganatok kialakulását, segíti a kalcium felszívódását, hozzájárul a helyes anyagcserefolyamatokhoz, elősegítve a fogyást (annál is inkább, mivel közvetlenül is csökkenti az éhséghormon – ghrelin – szintjét). Mivel a bélrendszer lényegében a legnagyobb immunszervünk, annak helyes működése nagyban hozzájárul a hatékony immunrendszer kialakításához. Igazoltan kedvező tüneti hatást fejt ki olyan makacs bélbetegségekben is, mint amilyen az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn betegség. Nem utolsósorban minimális kalóriabevitel mellett erős édesítő hatás érzetét kelti, ugyanakkor nem jelent szénhidrát terhelést, így nem okoz inzulinszint emelkedést, ezért még cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Pektin: szénhidrát természetű, vízben oldódó rostanyag, ami jó vízmegkötő képességgel rendelkezik. Ezen tulajdonsága okán fogyókúrához is ajánlják, mivel fokozza a teltségérzetet. Ezenfelül méregtelenítő szerepet is betölt, továbbá székrekedésben is segítségül szolgál. Egyes kutatások szerint a vastagbél rosszindulatú daganatok megelőzésében is hasznos szerepet játszik.
Tápérték táblázat
| Érték/100g | *RI % / 100g | Érték/adag (15g) | *RI % / 15g | |
| Energia | 1203 kJ (284 kcal) | 14 | 205 kJ (48 kcal) | 2 |
| Zsír | < 0,5g | < 1 | < 0,5g | < 1 |
| – amelyből telített zsírsavak | < 0,1g | < 1 | < 0,1g | < 1 |
| Szénhidrát | 11g | 43 | 1,9g | < 1 |
| – amelyből cukrok | 1,0g | 1 | < 0,5g | < 1 |
| Rost | 11g | – | 1,9g | – |
| Fehérje | 53g | 106 | 9,0g | 18 |
| Só | 0,61g | 10 | 0,10g | 2 |
*RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400kJ / 2000 kcal)
Felhasználási javaslat
Naponta 1 adag (púpozott 20 ml-es adagolókanál, kb. 15 g) por 300 ml vízben, tejben vagy gyümölcslében elkeverve. Javasolt shaker vagy turmixgép használata a jobb oldódás érdekében. Fizikailag aktív személyek, vagy különösen megterhelő időszakokban a napi adag megduplázható, legalább 4 óra eltéréssel.
Allergének | ||
Az általunk gyártott termék az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendeletében megjelölt allergén összetevőkből és a belőlük készült termékekből a jogszabályban meghatározott kivételek figyelembe-vételével, az alábbiakat tartalmazzák | ||
Összetevők (és azokból készült termékek és azok forrásai) | Jelen van az összetevőkben | Jelen van az üzemben |
Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek | - | + |
Rákfélék és a belőlük készült termékek | - | + |
Tojás és a belőlük készült termékek | - | + |
Halak és a belőlük készült termékek | + | + |
Földimogyoró és a belőlük készült termékek | - | - |
Szójabab és a belőlük készült termékek | - | + |
Tej, laktóz és az abból készült termékek | - | + |
Diófélék és a belőlük készült termékek | - | + |
Zeller és a belőle készült termékek | - | + |
Mustár és a belőle készült termékek | - | - |
Szezámmag és a belőle készült termékek | - | - |
Kén-dioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben | - | + |
Csillagfürt és a belőle készült termékek | - | - |
Puhatestűek és a belőlük készült termékek | - | + |
+ = igen – = nem
A termék rákfélékből származó összetevőt tartalmaz. Előállítása során olyan üzemben készült, ahol tojás, hal, glutén és egyéb allergének is feldolgozásra kerülnek.
Lehetséges mellékhatások
A készítmény inulin tartalma miatt néhány fogyasztónál a kezdeti időszakban puffadás, hasfájás vagy akár hasmenés léphet fel. Ez (kivéve glutén, pontosabban fruktánra érzékeny fogyasztóknál) átmeneti jelenség, de a szubjektív tünetek csökkenthetők a fokozottan növekvő Collagenius napi adagok mellett (akár naponta 2x10ml adagokban), továbbá a bő folyadékbevitel is segít a kezdeti tünetek enyhítését!
Ellenjavallatok
A készítmény bármely összetevőjével szemben mutatott túlérzékenység esetén nem javasolt a termék fogyasztása!
Összetevői között szerepelnek rákfélék, glutén, és nyomokban dióféléket, tejet, tojást, szóját, halat és kén-dioxidot tartalmazhat! A készítmény inulin tartalma miatt az arra (fruktánra) érzékenyek a hasfájás, hascsikarás lehetséges kísérő tüneteit szem előtt tartva fogyasszák!
Fontos tudnivalók:
- Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
- A javasolt napi adagot ne lépje túl!
- Gyermekek elől elzárva tartandó.
- Terhesség, szoptatás, illetve bármilyen ismert betegség vagy gyógyszerszedés esetén a fogyasztás előtt konzultáljon orvosával!
















Értékelések
Még nincsenek értékelések.