Kvíz

1. Milyen hosszú egy emberi test összes sejtjében található DNS láncunk összefűzve?

2. Miért pont inulint használnak a diétás étrendkiegészítők nagy részében cukorpótlóként?

3. A váll rotátor köpenyének sérülése manapság „sláger” betegség, ami egyre nagyobb figyelmet kap, illetve egyre többször azonosítják oki tényezőként a vállpanaszok hátterében. Az egyik állítás igaz a rotátor köpeny sérülésére!

4. A proantocianidinek (piros bogyós gyümölcsök kivonatai) kutatása az utóbbi évek kiemelkedő témája. Nézzük meg miért is olyan fontos és népszerűségnek örvendő ez a kivonat! Az alábbi állítások közül egy NEM állja meg a helyét. Vajon melyik ez?

5. Szöveteinket, szerveinket alkotó sejtjeink oxigén tűrése nem egységes. Szervezetünkben vannak oxigénhiányos állapotban gyorsan pusztuló sejtek, és vannak oxigénhiányt viszonylag jól tűrő sejtek. Természetesen, mivel aerob alapokon működik szervezetünk, az oxigén megvonás előbb vagy utóbb minden sejtünkben halált okoz, de a fontosabb szervek, szövetek sérülékenysége szempontjából van ennek egy sorrendisége. Kérjük a helyes sorrendet meghatározni (a legsérülékenyebbtől a legellenállóbbig).?

6. A csontritkulás (osteoporosis) nevű betegség a fejlett társadalmak nagy százalékát érint. Az étrend kiegészítő kollagén peptideknek bizonyítottan kedvező hatása van az ostoporosisra. Ennek hatása az alábbi okokra vezethető vissza. Az egyik állítás NEM igaz a kollagén peptidek osteoporosisra kifejtett hatására!

7. A ketogén diéta egy nagyon felkapott fogyókúrás módszer, amit napjainkban sokan követnek. Ennek a diétának vannak előnyös és kevésbé előnyös aspektusai is. Az alábbiak közül az egyik állítás hamis.

8. Az Achilles ín fájdalom egy gyakori, visszatérő panasz a hétköznapi embernél is, nemcsak sportolóknál. Ennek a panasznak a kezelésére a kezdeti fázisban több lehetőség is van, de az alábbiak közül az egyik nem állja meg a helyét.

9. Tenisz könyök? Ez nem csak sportolóknál lép fel, hanem hétköznapi tevékenységek ugyanúgy kiválthatják! A tünetek kialakulhatnak hirtelen, vagy lassan, fokozatosan. Kezelésére sokféle gyógymód van, ezeket együttesen érdemes megkezdeni, alkalmazni. A kezeléseket illetően ortopéd sebészek közt is megoszlanak a vélemények, de szerencsére vannak közös nézetek is. Az alábbi gyógymódok közül melyik osztja meg leginkább a szakmabeliek vélemé