Quiz

1. Milyen hosszú egy emberi test összes sejtjében található DNS láncunk összefűzve?

2. Miért pont inulint használnak a diétás étrendkiegészítők nagy részében cukorpótlóként?

3. A váll rotátor köpenyének sérülése manapság „sláger” betegség, ami egyre nagyobb figyelmet kap, illetve egyre többször azonosítják oki tényezőként a vállpanaszok hátterében. Az egyik állítás igaz a rotátor köpeny sérülésére!

4. A proantocianidinek (piros bogyós gyümölcsök kivonatai) kutatása az utóbbi évek kiemelkedő témája. Nézzük meg miért is olyan fontos és népszerűségnek örvendő ez a kivonat! Az alábbi állítások közül egy NEM állja meg a helyét. Vajon melyik ez?

5. Szöveteinket, szerveinket alkotó sejtjeink oxigén tűrése nem egységes. Szervezetünkben vannak oxigénhiányos állapotban gyorsan pusztuló sejtek, és vannak oxigénhiányt viszonylag jól tűrő sejtek. Természetesen, mivel aerob alapokon működik szervezetünk, az oxigén megvonás előbb vagy utóbb minden sejtünkben halált okoz, de a fontosabb szervek, szövetek sérülékenysége szempontjából van ennek egy sorrendisége. Kérjük a helyes sorrendet meghatározni (a legsérülékenyebbtől a legellenállóbbig).?

6. A csontritkulás (osteoporosis) nevű betegség a fejlett társadalmak nagy százalékát érint. Az étrend kiegészítő kollagén peptideknek bizonyítottan kedvező hatása van az ostoporosisra. Ennek hatása az alábbi okokra vezethető vissza. Az egyik állítás NEM igaz a kollagén peptidek osteoporosisra kifejtett hatására!

7. A ketogén diéta egy nagyon felkapott fogyókúrás módszer, amit napjainkban sokan követnek. Ennek a diétának vannak előnyös és kevésbé előnyös aspektusai is. Az alábbiak közül az egyik állítás hamis.

8. Az Achilles ín fájdalom egy gyakori, visszatérő panasz a hétköznapi embernél is, nemcsak sportolóknál. Ennek a panasznak a kezelésére a kezdeti fázisban több lehetőség is van, de az alábbiak közül az egyik nem állja meg a helyét.

9. Tenisz könyök? Ez nem csak sportolóknál lép fel, hanem hétköznapi tevékenységek ugyanúgy kiválthatják! A tünetek kialakulhatnak hirtelen, vagy lassan, fokozatosan. Kezelésére sokféle gyógymód van, ezeket együttesen érdemes megkezdeni, alkalmazni. A kezeléseket illetően ortopéd sebészek közt is megoszlanak a vélemények, de szerencsére vannak közös nézetek is. Az alábbi gyógymódok közül melyik osztja meg leginkább a szakmabeliek véleményét?

10. A golf könyök nem annyira gyakori panasz, mint a tenisz könyök, de ettől függetlenül sok embernek árnyékolja be a mindennapjait, és ez a mozgásszervi panasz is általában hosszú ideig marad az érintettek hű társa. A hatékony kezeléshez többféle módon kell egyszerre fellépni. Az alábbi gyógymódok közül melyik kapcsán merülnek fel leginkább ellenérzések a szakmabeliek közt?

11. Csuklótáji ganglion ugyancsak gyakori panasz a hétköznapi embernél. Ha másképpen nem is, időszakosan már sokan megtapasztalták ezt a bosszantó jelenséget. Az alábbi gyógymódok közül melyik állja meg legkevésbé a helyét?

12. A kéz ujjainak elakadása, az ún. pattanó ujj jelenség ugyancsak gyakori probléma. Kialakulása az ínhüvely (szájadék) és a benne futó hajlítóín téraránytalanságára vezethető vissza, így a megvastagodott ín elakad az ínhüvely gyűrűjében. A problémát tovább tetézheti az ín heges szűkülete, ami még inkább hajlamosít az elakadásra. Az alábbi gyógymódok közül melyik állja meg legkevésbé a helyét?

13. A Testsúly-karbantartó diéták során miért részesítjük előnyben a fehérje alapú táplálékot? Egyetlen állítás nem igaz az alábbi négyből.

14. Csípőtáji fájdalom felnőtteknél. Alapvetően minden korosztályt érinthet, de most a felnőttkori formákra térünk ki. A lehetséges kezelési módok közül az egyiktől várható legkevésbé hatás.

15. A bursitis trochanterica, avagy más néven csípőtáji nyáktömlőgyulladás hosszabb, vagy rövidebb ideig erős fájdalmat válthat ki, ami nagyon jelentősen korlátozhatja a mozgásképességet. Lényegében bármelyik korosztályt érintheti.  Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

16. A csípőízületi kopás avagy más néven coxarthrosis (angolszász kifejezés szerint osteoarthritis) népbetegségnek számít, ami Magyarországon, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is nagyon nagy betegszámot tesz ki, és óriási anyagi terhet ró az államra és magára az érintett egyénre egyaránt. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

17. ITB szindróma, vagy más néven az iliotibialis szalag fájdalma főként sportolóknál lép fel, ami alapvetően a túlhasználat miatt alakul ki. A panasz elsődlegesen a térd területén szokott fellépni, de mivel ez egy hosszú, feszes szalag, ami a medencétől a lábszárig egy összetett egységet képez az alsóvégtag külső oldalán, ezért a túlhasználatból eredő fájdalom elvileg bárhol megjelenhet a szalag teljes lefutási területén. Az alábbi kijelentések közül az egyik vita tárgyát képezi.

18. A térdízület környezetében található inak túlhasználata és szakadása sok sportolót ill. 40 év feletti átlagembert érint. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

19. A térdízületi meniscus sérülése nagyon gyakori mozgásszervi panasz. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

20. A térdízület szalagrendszerének sérülése ugyancsak gyakori sérülés típus. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

21. A lábikra részleges szakadása nem túl gyakori sérülés típus, de sportolóknál előfordul. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

22. A harántboltozat süllyedés nagyon gyakori lábdeformitás, ami főként a 30 év feletti korosztályt érinti, és elsősorban a nőket sújtja az elváltozás. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

23. A hosszboltozat süllyedés rendkívül gyakori lábdeformitás, ami a fiatal és idősebb korosztályt egyaránt érinti. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

24. A fasciitis plantaris (talpi bőnye gyulladása) gyakori lábpanasz a hazai felnőtt lakosság körében. Az alábbi hajlamosító tényezők közül az egyik nem állja meg a helyét.

25. Gerincpanaszok közül gyakori és egyben viszonylag kevés kockázattal jár az úgynevezett becsípődés, ami általában egy hirtelen mozdulatra alakul ki. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem állja meg a helyét.

26. Gerincpanaszok közül a másik nagyon gyakori, de ugyanakkor potenciálisan komoly szövődményeket rejtő elváltozás, a porckorongsérv. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem állja meg a helyét.

27. Fejlett országokban gyakori időskori töréstípus a csigolyatest törés. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem állja meg a helyét.