COLLAGENIUS Unflavored

Termékpalettánk másik készítménye az eredeti Collagenius termék ízesítés mentes változata, amit 1-havi adagos kiszerelésben hoztunk forgalomba.

A Collagenius ízesítetlen változata ugyanúgy egy nagyon magas tisztaságú kombinált készítmény, aminek fő komponense egy I-es típusú kollagén hidrolizátum (kisebb mennyiségben III-as kollagént is tartalmaz).

A készítményt elsődlegesen aktív életet élőknek és elhivatott sportolóknak fejlesztettük ki, de az idősebb korosztály is sokat profitálhat a készítményből a mozgásszervekre gyakorolt komplex jótékony hatása miatt. A kollagénen kívül egyéb olyan adalékokat tartalmaz – a magnézium, réz és mangán – melyek a kollagén szintézis folyamatát hatékonyabbá teszik. Az ugyancsak magas tisztaságú kondroitin- és glukozamin szulfát tartalomnak köszönhetően a porc anyagcsere folyamatait, illetve a porc regenerációt is támogathatja.

A készítményben antioxidánsokat – kékszőlőmag kivonatot és C-vitamint – használtunk nagy dózisban, hogy a sportolás során keletkező jelentős oxidatív károsodásokat csökkentsük, továbbá a hialuronsav tartalma ugyancsak jótékony hatást fejthet ki az igénybevett  ízületekre.

Miért fejlesztettünk ilyen terméket? Mert egyrészt, hosszú távon a körtés íz unalmassá válhat egyeseknek, az ízesítetlen verziót pedig kedve szerint ízesítheti mindeki, illetve turmixolhatja a változatos végeredmény érdekében. Másrészt pedig az ízesítés mentes verzió (az ízesítőszer és a cukorpótlószer hiányában) vélhetően még kevesebb kellemetlen hasi panaszt fog kiváltani, az arra érzékenyeknél.

Ez a termék is ugyanúgy kiemelkedő tisztaságú és hatékonyságú összetevőkből áll, és az indikációs kör megegyezik a klasszikus Collagenius szakaszában foglaltakkal.

Kémiai alapok

A kollagén a fehérjék csoportjába tartozik, amit javarészt háromféle aminosav épít fel, a glicin, a prolin és a hidroxiprolin. 29 típusát jegyzik a kollagéneknek, melyek közül az I-es, II-es és III-as típusok a legközismertebbek.

Az I-es kollagén a legelterjedtebb kollagén típus, mivel ez lényegében minden szövetben jelen van, mint általános kötőanyag (inakban, izmokban, csontokban, érfalakban, bőrben, porcszövetben, fogakban, hajban, szaruhártyában, továbbá valamennyi hegszövetben). A III-as kollagén a granulációs szövetben megtalálható kollagén típus, amit fiatal fibroblast sejtek termelnek, mielőtt az átalakulna az erősebb szerkezetű I-es kollagénné. A II-es kollagén pedig elsősorban az üvegporcban (terhelő ízületi felszínek állományában) van jelen, az itt található fehérjék mintegy felét adja.

Az egyedi kollagén molekulák (tropokollagén) összeállnak nagyobb kollagén láncokká, amik kollagén fibrillumokat, szálakat eredményeznek. Ezek a 300nm hosszú szálacskák hármas fonatú polipeptid láncokból épülnek fel (ami egy „bal-menetes” spirál szerkezetét mutatja). Ezek a három szálból álló „bal-menetes” spirálok „jobb-menetes” nagyobb spirál szerkezetbe rendeződve összeállnak egymással, un. szuper-spirálokat kialakítva. Ezt a bonyolult térbeli szerkezetet a hidrogén kötések stabilizálják. Ezt kollagén mikrofibrillumoknak (kollagén rostoknak) hívják.

Kollagén termelődés folyamata
1. lépés: Intracelluláris (sejten belüli folyamat): sejteken belül, az endoplazmatikus retikulumban elkészül a hármas fonatú kollagén spirál – alfa 1 és alfa 2 spirálok. Megtörténik a lizin és prolin aminosavaknak a hidroxilációja (ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik a C-vitamin, ami kofaktorként segíti elő a folyamatot: minden egyes hidroxilációhoz egy molekula aszkorbinsavat használ fel a szervezet). Kettő alfa 1 lánc és egy alfa 2 láncból kialakul a hármas spirál szerkezet. Ez a prokollagén átkerül az endoplazmatikus retkulumból a Golgi apparátusba, ami becsomagolja ezt a prokollagént és kiválasztja a sejtből.

2. lépés: Extracelluláris (sejten kívüli folyamat): a prokollagén peptidáz enzim közreműködésével elkészül a tropokollagén lánc. A számos tropokollagén lánc keresztkötések révén kialakítja a kollagén fibrillumokat, a kollagén fibrillumok pedig csoportosan összeállva alakítják ki a kollagén rostokat.

C-vitamin hiányában kialakul a skorbut, amely betegségben a hibás szerkezetű kollagén nem teszi lehetővé a megfelelő szakítószilárdságú, erősségű kötőszöveti elemek kialakulását (aminek eredményeként kihullanak a fogak, megjelenik a fogíny vérzése, sebgyógyulási zavar-, csontszerkezeti eltérések alakulnak ki – ami csak néhány kiemelt tünet, ami mind a kollagén termelődés zavarára vezethető vissza, súlyos és fájdalmas tüneteket eredményezve).

Élettani alapok

Az emberi szervezetben levő fehérjék egyharmada kollagén (a bőrnek közel 80%-át, az inaknak és szalagoknak ugyancsak kb. 80%-át, a csontoknak kb. 30%-át, az izomnak kb. 10%-át, az ízületi porcállomány kb. 50%-át kollagén alkotja).

Szervezetünk a kollagént egy bizonyos életkorig maradéktalanul elő tudja állítani, de az évek múlásával egyre kisebb mennyiségben tesz eleget a szervezet kívánalmainak az endogén szintézis (melynek során a hamburger lebontásából is például hozzájut a szervezet azokhoz az aminosav építőelemekhez, amiből össze tudja rakni a végső kollagén láncokat), és egyre nagyobb mennyiségben szorulunk megfelelő minőségű exogén kollagén forrásra. A táplálékunkban fellelhető (összetett, hosszú) kollagén láncokat le kell a szervezetnek enzimatikusan bontani ahhoz, hogy hasznosítani tudja. A kollagén hidrolizátumoknak a nagy előnye az, hogy ez a folyamat még a kollagén peptidek előállítása során megtörténik, ezért a végeredmény egy sokkal jobb felszívódású, sokkal optimálisabb biohasznosulású kollagén forrás lesz. A hidrolizátumban található kollagén peptidek egy része további lebontás nélkül jut be a véráramba, így a célsejtekhez (ami a kollagén termelő célsejtekben egy erős ingert vált ki a fokozott kollagén termeléshez), míg egy része az építőelemként szolgáló aminosavakra bomlik le a további szintézishez. Még nem teljesen tisztázott a folyamat, hogy miként jutnak át a kollagén peptidek a bélfalon, de bizonyos klinikai vizsgálatok felvetik annak lehetőségét, hogy a fokozott fizikai aktivitás előidézheti ezt a fokozott bélfal permeabilitást, elősegítve a „nagyobb kollagén építőkövek” felszívódását. Ezen gondolat mentén javasolt a kollagén peptideknek a fogyasztása edzés előtt vagy közben!

A kollagén hatása

A kollagén fogyása szemmel látható jelekkel is jár (korral elindul a ráncosodás, a bőr feszessége csökken), de ezek a folyamatok a szervezet többi részén is lezajlanak (izmokban, inakban, szalagokban, csontokban, stb.), csak itt nem jár szemmel látható jelekkel, legfeljebb annyit észlelünk, hogy sérülékenyebb a csontunk, mint régen, könnyebben alakulnak ki izomszakadások, izomhúzódások, szalagsérülések, ínsérülések, mint fiatal korunkban. Összességében az idő múlásával sérülékenyebbek leszünk, terhelhetőségünk csökken, nehezebben regenerálódunk sérülések után. Ez sajnos egy élettani folyamat, amit nem lehet megállítani vagy visszafordítani, de ennek a leépülési folyamatnak valamelyest lassítani lehet az ütemét. 

Táplálékunk legyen változatos, fehérjében gazdag,  a szükséges vitaminokat és nyomelemeket vigyük be napi rendszerességgel, és a koncentrált kollagén hidrolizátumokat legalább kúraszerűen fogyasszuk az év során. 

Kinek javasolt a kollagén hidrolizátum fogyasztása?

30 év felett alapvetően mindenkinek, ha nem is tartósan, de legalább kúraszerűen.

Milyen állapotok, tényezők indokolnak fokozott kollagénbevitelt?

 • Aktív sportélet (a túlhasználat és mikro/makro-sérülések rendszeres kialakulása fokozott igényt támaszt a szervezettel szemben a regeneráció terén, és ezeknél a regeneratív folyamatoknál a kollagén a legfontosabb építőanyag).
 • 45 év feletti életkorban sport nélkül is.
 • Dohányzás (fokozott kollagén degenerációt eredményez)
 • Szteroid készítmények szedése mellett (jelentős kollagén degenerációt eredményez).
 • Fokozott UV terhelés (a bőr korai elöregedését idézi elő az UV fénytartomány kollagénekre gyakorolt károsító hatása miatt).
 • Osteoporosis/osteopenia – csontritkulás – esetén (a csont sérülékenysége nem csak az ásványi anyagok csökkenése miatt alakul ki, hanem a jelentős kollagén vesztés miatt a csontok rugalmassága, szakítószilárdsága is jelentősen csökken).
 • Bizonyos autoimmun betegségekben, amikor a szervezet kollagén állománya is áldozatul esik (a szervezetben kialakult autoimmun folyamat a kollagén jelentős fogyását, leépülését idézi elő, aminek a pótlása némileg ellensúlyozza a fogyás ütemét).
 • Törések gyógyulási folyamatának elősegítésére, akár műtéti kezelés után is.
 • Lágyrész műtétek (sérvműtét, hasi műtétek, emlőműtétek, plasztikai beavatkozások) után (elsődlegesen a kialakult szövethiányt a szervezet mindig hegszövettel tölti ki, ennek biztosításához megfelelő kollagén utánpótlásra van szükség).
 • In- és szalagsérülések regenerációjának elősegítésére.
 • Ízületi fájdalmakra.
 • Érbetegségek (artériás és vénás tágulatok) esetén.
 • Inak túlhasználata esetén fellépő fájdalmak kiegészítő kezelésére.
 • Esztétikai okokból, a bőr és kötőszöveti elemek tonizálására (pl. narancsbőr, stria, hegek). A szájon át bevitt kollagén bizonyítottan kedvező hatást fejt ki a bőrre, illetve a bőr feszességére. Számos klinikai vizsgálat megerősíti, hogy az elfogyasztott kollagének valóban feszesebbé, fiatalosabbá teszik a bőrt, míg a külsőleg alkalmazott kollagén tartalmú bőrápolók esetében nem igazolható a kötőszöveti kollagén állományra gyakorolt hatás.
 • Haj- és köröm-feltöredezettség kezelésére (a nem hormonális alapon kialakuló hajhullás kezelésére is bizonyítottan jó hatást vált ki).
Összetevők és szerepük
Kollagén peptidek (enzimatikusan hidrolizált marha kollagén)

Az izmok, inak, szalagok, csontok szakítószilárdságáért, a megfelelő kötőszöveti szerkezet kialakításáért felelősek.

Glukozamin szulfát

A porc állományának másik kiemelkedő fontosságú komponense.

Kondroitin szulfát

A porc állományának egyik kiemelt fontosságú, szervetlen alkotóeleme.

Hialuronsav

Szájon át bevitt hialuronsavnak van egy természetes gyulladásgátló hatása (cytokinek szintjét csökkenti), továbbá az ízületi folyadék hialuronsav tartalmát megemeli, és a bőr rugalmasságát, turgorát igazoltan javítja.

Proantocianidinek (kékszőlőmag kivonat)

Az érfalak rugalmasságát ill., a sejtek szabadgyökökkel szembeni ellenálló képességét hivatott javítani.

C-vitamin

Fontos szerepet játszik a megfelelő szerkezetű kollagén láncok kialakításában, továbbá erős antioxidáns, és kedvező hatást fejt ki az immunrendszer működésére.

Magnézium

A vázizom és szívizom megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.

Mangán

A szabadgyökök semlegesítésében kiemelt szerepet játszik, továbbá a fehérjében gazdag táplálék biohasznosulását ugyancsak javítja.

Réz

A szabadgyökök semlegesítéséhez elengedhetetlenül fontos vegyület, továbbá a vas és C-vitamin felszívódásában elengedhetetlen szerepet tölt be.

Inulin

Természetes rostként, jó élőhelyet és táplálékot biztosít bélflóránk részére, ami elengedhetetlen annak helyes működéséhez. Az inulint egy nagyon egészséges cukorpótlóként tartják számon, mivel fontos szerepet játszik a bélrendszer egészséges működésében, segít megelőzni a rosszindulatú béldaganatok kialakulását, segíti a kalcium felszívódását, hozzájárul a helyes anyagcserefolyamatokhoz, elősegítve a fogyást (annál is inkább, mivel közvetlenül is csökkenti az éhséghormon – ghrelin – szintjét). Mivel a bélrendszer lényegében a legnagyobb immunszervünk, annak helyes működése nagyban hozzájárul a hatékony immunrendszer kialakításához. Igazoltan kedvező tüneti hatást fejt ki olyan makacs bélbetegségekben is, mint amilyen az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn betegség. Nem utolsósorban minimális kalóriabevitel mellett erős édesítő hatás érzetét kelti, ugyanakkor nem jelent szénhidrát terhelést, így nem okoz inzulinszint emelkedést, ezért még cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az inulin bevitel kezdeti szakaszában átmenetileg puffadás, fokozott gázképződés léphet fel, ami az esetek zömében rövid ideig tart.