6. kvíz kérdésünk: Csontritkulás (osteoporosis)

A csontritkulás (osteoporosis) nevű betegség a fejlett társadalmak nagy százalékát érint. Az étrend kiegészítő kollagén peptideknek bizonyítottan kedvező hatása van az ostoporosisra. Ennek hatása az alábbi okokra vezethető vissza.

Az egyik állítás NEM igaz a kollagén peptidek osteoporosisra kifejtett hatására!

1. Csökkenti a csont lebontási folyamatait.

2. Fokozza a csontépülést.

3. Segíti a kalcium felszívódását.

4. Megemeli a szervezet oestrogen szintjét, ezáltal ellensúlyozza az osteoporosis kialakulását.

_____________________

Magyarázat:

A csontrendszerünk szerves alkotórészének 90%-át a kollagén adja. Csontozatunkban a kollagén a szerkezeti fehérje, ez ad a csontozatnak rugalmasságot, szakítószilárdságot, míg a csontnak a keménységét, ellenállóképességét a kalcium adja. Korral a szervezetünk (így a csontok) kollagén tartalma folyamatosan csökken – 20 év felett évente közelítőleg 1% csökkenéssel lehet számolni. Azonban vannak egyéb tényezők is, amik csökkentik a csont ásványi anyag tartalmát, így a kollagén-szegény (fehérje-szegény) étrend, az étrend magas cukortartalma, fizikai inaktivitás, dohányzás, oestrogen hormonok csökkenése (nőknél a postmenopausalis osteoporosis egyik oka). Klinikai vizsgálatok során bizonyítást nyert, hogy kollagén peptidek tartós bevitele (12 hónapos étrend kiegészítés kollagén hidrolizátummal, napi 5g dózisban) jelentős javulást hozott a csontsűrűségben egyéb kiegészítő hormonális kezelések nélkül is.

A kollagén csontrendszerre gyakorolt hatása kettős: egyrészt közvetlenül is csökkenti a csontleépülést (így az osteoclast – csontbontó sejtek – aktivitását), másrészt stimulálja a csontépülést (az osteoblast – csontépítő sejtek – differenciálódásának és osztódásának elősegítése révén). Továbbá igazolták azt is, hogy a kollagén peptidek képesek fokozni a kalcium felszívódásának hatékonyságát. Ezen tényezők együttesének köszönhető a kollagének csontsűrűségre gyakorolt kedvező hatása.