A proantocianidinek (piros bogyós gyümölcsök kivonatai) kutatása az utóbbi évek kiemelkedő témája. Nézzük meg miért is olyan fontos és népszerűségnek örvendő ez a kivonat!
Az alábbi állítások közül egy NEM állja meg a helyét.
Vajon melyik ez?
1. A proantocianidinek a C- és E-vitamin együttes szabadgyök-fogó képességének negyvenszeresét képesek közömbösíteni.
2. A proantocianidinek jelentős szerepet kapnak az érfal védelmében, illetve a nitrogén-oxid szintáz enzim aktiválásában, amely az artériák ellazítása révén sokkal jobb tápanyag- és oxigénellátást eredményez sejtszinten.
3. A proantocianidinek megőrzik az erek rugalmasságát, megelőzhetik az érelmeszesedést, csökkentik a vérnyomást, gátolják a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, védenek a szívinfarktustól. Mindezeken felül gátolják a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését, így a hisztamin képződést is, ezáltal mérséklik az allergiás tüneteket.
4. A proantocianidinek növelik a vér koleszterinszintjét.
_____________________
Álljon itt a rendkívül hasznos proantocianidinekről egy kis kiegészítő információ kedvcsinálónak!
A proantocianidin kifejezés egy csoport növénykémiai anyag tudományos neve, melyek egyik legkoncentráltabb formában a pirosszőlő magjából előállított nagy tisztaságú kivonatokban találhatók.
Ezen belül az oligomer proantocianidinek (OPC) szerepe kiemelkedő.
A növényi bioflavonoidok egyik leghasznosabb csoportja, sok egészséget támogató tulajdonságuk van.
Néhány, ami már ismeretes ezek közül, hogy antioxidánsok, és fontos szerepük van a kapillárisok megerősítésében, támogatják a sebgyógyulást, és megelőzik a cukorbetegség és bizonyos szembetegségek, mint a makula degeneráció és a diabéteszes retinopátia kialakulását.
Segítenek az érelmeszesedés megelőzésében, a stroke prevencióban, illetve egyéb szív-érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.
Mivel a hajszálereket is erősíti, ezért a visszértágulatot és az érszűkületből adódó lábfájás tüneteit is csökkenti.