4. kvíz kérdésünk: Proantocianidinek

A proantocianidinek (piros bogyós gyümölcsök kivonatai) kutatása az utóbbi évek kiemelkedő témája. Nézzük meg miért is olyan fontos és népszerűségnek örvendő ez a kivonat!

Az alábbi állítások közül egy NEM állja meg a helyét.

Vajon melyik ez?

1.      A proantocianidinek a C- és E-vitamin együttes szabadgyök-fogó képességének negyvenszeresét képesek közömbösíteni.

2.      A proantocianidinek jelentős szerepet kapnak az érfal védelmében, illetve a nitrogén-oxid szintáz enzim aktiválásában, amely az artériák ellazítása révén sokkal jobb tápanyag- és oxigénellátást eredményez sejtszinten.

3.      A proantocianidinek megőrzik az erek rugalmasságát, megelőzhetik az érelmeszesedést, csökkentik a vérnyomást, gátolják a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, védenek a szívinfarktustól. Mindezeken felül gátolják a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését, így a hisztamin képződést is, ezáltal mérséklik az allergiás tüneteket.

4.    A proantocianidinek növelik a vér koleszterinszintjét.

_____________________

Álljon itt a rendkívül hasznos proantocianidinekről egy kis kiegészítő információ kedvcsinálónak!

A proantocianidin kifejezés egy csoport növénykémiai anyag tudományos neve, melyek egyik legkoncentráltabb formában a pirosszőlő magjából előállított nagy tisztaságú kivonatokban találhatók.

Ezen belül az oligomer proantocianidinek (OPC) szerepe kiemelkedő.

A növényi bioflavonoidok egyik leghasznosabb csoportja, sok egészséget támogató tulajdonságuk van.

Néhány, ami már ismeretes ezek közül, hogy antioxidánsok, és fontos szerepük van a kapillárisok megerősítésében, támogatják a sebgyógyulást, és megelőzik a cukorbetegség és bizonyos szembetegségek, mint a makula degeneráció és a diabéteszes retinopátia kialakulását.

Segítenek az érelmeszesedés megelőzésében, a stroke prevencióban, illetve egyéb szív-érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

Mivel a hajszálereket is erősíti, ezért a visszértágulatot és az érszűkületből adódó lábfájás tüneteit is csökkenti.