26. kvíz kérdésünk: Porckorongsérv

Gerincpanaszok közül a másik nagyon gyakori, de ugyanakkor potenciálisan komoly szövődményeket rejtő elváltozás, a porckorongsérv. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem állja meg a helyét.

A. Végtagi zsibbadás és fájdalom jellemző rá.

B. A panaszok kialakulásáért az adott gerinc szelvényben az ideggyök megnyomatása felelős.

C. A gyenge törzsizom hajlamosító tényező.

D. Izombénulást nem eredményezhet, csak érzékelési zavart.

E. Sok esetben jól reagál gyógytornára.

———————————————————————-

Magyarázat:

A csigolyatestek között egy zselészerű anyaggal kitöltött erős falú tömlő helyezkedik el, amit porckorongnak (discusnak) hívnak. Ez fontos szerepet játszik az erőhatások elnyelésében, tompításában, és elősegíti a gerinc mozgékonyságát. Az évek múlásával egyrészt gyengül a rostos buroknak a fala, másrészt az állandó mechanikai igénybevétel bizonyos helyeken anyagfáradáshoz vezet, ami a porckorong aszimmetrikus kitüremkedését eredményezi. De a porckorongsérv ki tud egy hirtelen, nagyobb erőhatásra is alakulni (nehéz tárgyak emelése, balesetek során). Enyhébb formában ezt protrusiónak hívjuk, de amikor jelentősen kiboltosul, kocsányos formát öltve, akkor sérvről beszélünk (discus hernia). Amennyiben ez a kitüremkedés nem a gerincből kilépő ideggyököt, vagy magát a gerincvelőt nyomja, akár nem is szerzünk róla tudomást. Az ideg tulajdonképpen elektromos kábelnek tekinthető, ami információt szállít, ami lehet a perifériáról bejövő információ (sensoros funkció – érzékelés), vagy lehet a perifériára kimenő információ (motoros funkció – mozgatás). Ennek megfelelően, ha az „elektromos kábelt” összenyomja valami (pl. a kitüremkedő porckorong), akkor azt megsínyli az információ továbbítása, ami megváltozott érzékelést eredményez. Például a nyomás alatt levő ideg ellátási területéről bejövő információ fals érzést kelt (paraesthesia – pl. égő érzés, elektromos áramhoz hasonló bizsergés, stb. az ideg ellátási területén), vagy egyáltalán nem jön be információ (anaesthesia – az adott terület zsibbadt). Amennyiben pedig az izmoknak az összehúzódáshoz, mozgatáshoz ingert szállító ideg kerül nyomás alá, a mozgatásban alakul ki funkciózavar (gyengébb izomerő vagy az adott izomcsoport bénulása). Lokalizáció szerint ezek a gyöki nyomástünetek kialakulhatnak a nyaki, a háti vagy az ágyéki szakaszon.

Kezelés: Súlyosabb esetekben csak a műtéti megoldás jöhet szóba, enyhébb formákban pedig látványos javulást eredményez a személyre szabott, egyéni gyógytorna. A porckorongok szerkezetének megőrzésében fontos szerepet játszik a megfelelő étrend és a rendszeres és észszerű testmozgás.