25. kvíz kérdésünk: Gerinc becsípődés

Gerincpanaszok közül gyakori és egyben viszonylag kevés kockázattal jár az úgynevezett becsípődés, ami általában egy hirtelen mozdulatra alakul ki. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem állja meg a helyét.

A. Végtagba sugárzó tünetet okozhat néhány nap után.

B. A panaszok kialakulásáért alapvetően nem a porckorong eltérés a felelős.

C. A gyenge mélyizom hajlamosító tényező.

D. Csak hirtelen mozdulattól alakulhat ki.

E. Gerinctorna, bemozgatás, manuál terápia nagyon gyorsan segít megszabadulni a panaszoktól.

———————————————————–

Magyarázat:

A gerinc „becsípődése” akármilyen pongyola megfogalmazás is, viszonylag jól tükrözi a tényleges állapotot. Pontos megfogalmazás szerint kisízületi subluxatio, ami azt jelenti, hogy a csigolyák kisízületei kimozdulnak, megnyílnak, és az ízületi tok besodródik, beszorul a kisízület két ízületi felszíne közé, ami számos kellemetlen tünettel jár. Ez mindhárom gerincszakaszon kialakulhat, így a nyaki, háti és ágyéki szakaszon egyaránt. Nagyon gyakori esemény, és elsősorban a gyenge mélyizmokkal rendelkező egyéneknél alakul ki (akár gyakran) ez a fájdalmas állapot. Általában egy hirtelen, rossz mozdulat váltja ki az eseményt, például lehajolunk az elejtett kulcsért, törülközőért, és ilyenkor a gerinc flexiója mellett egy egyidejű törzsrotáció vagy oldalirányú dőlés során megnyílik a kisízület, és visszaegyenesedéskor becsapódik, beszorul egy kisízületi tokrészlet. Ez kialakulhat az éjszakai alvás során is, amikor egy furcsa helyzetben, vagy kényelmetlen, magas párnát használva reggel arra ébred az ember, hogy a nyak alig mozog, kényszertartásban van, és minden mozdulat erős fájdalommal jár. Mivel ilyenkor egy rövid ideig tartó instabilitás lép fel, a gerinc úgy védi magát, hogy megfeszíti a mély izmokat, ami alapvetően konzerválja ezt az állapotot. Amennyiben sikerül azonnal legyőzni a hirtelen jött fájdalmat, és néhány rotációs, oldalra dőlő mozgással sikerült megnyitni a kisízületet, kiszabadítva a csapdába esett tokrészletet, a tünetek teljesen megszűnnek, lényegében azonnal. Ha ez az állapot több napon keresztül fennáll, akkor akár az érintett kisízület környezetében levő, kilépő ideggyök nyomástünete is kialakulhat (izomspazmus, oedema, gyöki kompresszió következményeként). A nyaki szakaszon jellemző tünet a fej kényszertartása (fájdalomkerülő ún. antalgiás tartása), de néhány nap után kialakulhat felsővégtagi zsibbadás, az ideggyök ellátási területén. A háti szakaszon legjellemzőbb a lapockatájon kialakult szúró fájdalom, de talán a leggyakoribb az ágyéki szakasz érintettsége, melynek során eleinte fokozott deréktáji fájdalmat él meg az érintett személy, de néhány nap után alsóvégtagi zsibbadás és fájdalom is kialakulhat az érintett gyök ellátási területe szerint.

Kezelés: Manuál terápia, bemozgatás, lökéshullám kezelés, non-steroid gyulladásgátló/fájdalomcsillapító szedése, gerincnyújtás (pl. SpineMed kezelés, denevérpad). Hosszútávon a gerinc mélyizomzatának megerősítése a megoldás a problémára.