24. kvíz kérdésünk: Fasciitis plantaris

A fasciitis plantaris (talpi bőnye gyulladása) gyakori lábpanasz a hazai felnőtt lakosság körében. Az alábbi hajlamosító tényezők közül az egyik nem állja meg a helyét.

A. Túlsúly.

B. Hosszboltozat süllyedés.

C. Mozgásszegény életmód.

D. Túlzott fizikai igénybevétel.

E. Magassarkú cipő gyakori viselése.

————————————————–

Magyarázat:

A fascia plantaris egy erős kötőszöveti lemez a láb talpi felszínén, ami segít a hosszboltozat fenntartásában, ill. a járáskor, futáskor keletkezett ütközési energia elnyelésében és a láb hosszboltozatának visszaállításában játszik szerepet. Eredése a sarokcsont talpi felszíne, és belesugárzik a lábközépcsont fejekbe és a lábujjak alappercébe, ezáltal a talpi felszínen a hosszboltozat ívét alulról zárja le. Tünet: jellemzően saroktáji fájdalomként jelenik meg, ami terheléskor, járáskor, futáskor kifejezett, de a reggeli ill. pihenés utáni elindulás is erős fájdalommal jár. Alapvetően a talpi kötőszöveti lemez túlterheltsége miatt az eredés területén sok, apró, harántirányú beszakadozás alakul ki a relatív túlterhelés miatt, ami idővel a gyulladásos sejtek helyi szaporulatát idézi elő.

Hajlamosító tényezők: Testsúly növekedés, kialakult túlsúly, gyenge lábszár izomzat és lábujj hajlító izmok, túl feszes Achilles ín. Futóknál is gyakran megjelenik a fokozott hosszboltozati igénybevétel miatt, de a fokozatosan kialakuló hosszboltozat süllyedés is a fascia plantaris túlnyúlását, túlfeszülését, fájdalmát váltja ki. Az emelt sarkú cipők viselése csökkenti a sarokcsontra nehezedő nyomást, ami alapvetően az előlábra helyezi át a terhelést, ennek következtében ez a talpi bőnyét tehermentesíti részben.

Kezelés: Hosszboltozat megtámasztása passzívan (betéttel), ami csökkenti a fascia plantaris túlnyúlását, gyulladásos tünetek kezelése (non steroid gyulladásgátlók, helyi hűtés) a kezdeti időszakban, majd az erős fájdalmak megszűntével javasolt a láb- és lábszár izmok excentrikus izomerősítő gyakorlatának megkezdése, a lökéshullám kezelés és kollagén peptidek fogyasztása.