23. kvíz kérdésünk: Hosszboltozat süllyedés

A hosszboltozat süllyedés rendkívül gyakori lábdeformitás, ami a fiatal és idősebb korosztályt egyaránt érinti. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

A. Kalapácsujj deformitást eredményezhet idővel.  

B. Bütyök deformitást súlyosabb esetekben sem eredményez.

C. Már gyermekkorban érdemes hosszboltozat emelő betétet használni a progresszió lassítása érdekében. 

D. Sarokdőlés (bokasüllyedés) figyelhető meg az előrehaladottabb formákban. 

_______________________________________

Magyarázat:

Az előző témakörhöz hasonlóan itt is érvényes a megállapítás, miszerint lábunk rugalmas szerkezetének kialakításában fontos szerepet játszik a hossz- és harántboltozatunk. Mindkettő egy flexibilis struktúra, ami segít a járáskor, futáskor, ugráskor fellépő energiák elnyelésében, így kevesebb ütés és rezgés éri az alsóvégtagi ízületeket és gerincet. A boltozatok ellapulása nem csak az ízületeket terheli meg jobban, így fájdalmat eredményez, hanem látható lábdeformitás is kialakul idővel, ami egyéb – esztétikai és cipőviselési – problémákat vet fel.

A jelen témakörben szereplő hosszboltozat süllyedés esetében a belső talpél elveszíti az ívét, ellaposodik és a talpi felszín nagyobb felületen fekszik fel a talajra súlyterhelés alatt. Idővel ez a szalagrendszer (a talpi kötőszöveti lemez és a lábtő csontok közti szalagösszeköttetések) megnyúlásához vezet. A kiváltó ok a láb hosszboltozatát kialakító izmok relatív gyengesége, aminek több tényező is állhat a hátterében. A gyerekként még jól fejlettnek számító hosszboltozat is idővel ellapulhat (kiváltó okok: állómunka megkezdése miatt hosszabb ideig tartó mindennapos terhelés, testsúly növekedés, fizikai aktivitás csökkenése miatt a hosszboltozat kialakításában, fenntartásában szerepet játszó izomzat elgyengülése, vagy éppen jelentősen nagyobb mennyiségű futással, járással járó sporttevékenység beiktatása). Gyerekeknél a hosszboltozat kialakulásához idő kell, és általában 7 éves kor után alakul ki fokozatosan a szabályos hosszboltozati ív.

Általában a láb deformitása az évek során előrehalad, és idővel kialakulhat az úgynevezett sarokdőlés (valgus sarok), ami kedvezőtlen anatómiai feltételeket teremt, és óhatatlanul fájdalommal párosul. A hosszboltozat süllyedés következményeként a fájdalom elsősorban sarokfájdalom, talpi kötőszövetilemez gyulladás (fasciitis plantaris), belboka fájdalom és felső ugróízületi fájdalom formájában jelenik meg, de idővel megterheli a térdízületet és akár a csípőízületet vagy gerincet is.

Kezelés: Gyermekkorban a hosszboltozati süllyedés és sarokdőlés megfelelő lábtornával és kitartással jól korrigálható. Extrém sarokdőlés esetén gyermekeknél vényre kiváltható az ún. sajkabetét, ami a sarok valgus irányú dőlését korrigálja. A néhány évtizeddel ezelőtti gyakorlat gyerekek esetében is az volt, hogy a hosszboltozat süllyedést betéttel korrigálták, de ezt már nem támogatja a gyerekortopédia jelen szemlélete, mert így a hosszboltozat kialakulásához szükséges izommunkát szükségtelenné tesszük, ami hátráltatja a normális hosszboltozat kialakulását. Felnőttnél, amikor a szalagrendszer visszafordíthatatlanul megnyúlt, természetesen a hosszboltozat betéttel történő passzív megemelése elkerülhetetlen, de itt sem szabad lemondani a lábtornáról, annak ellenére, hogy gyerekekkel ellentétben itt már nem várható érdembeli anatómiai korrekció. Sarokdőlés esetén felnőttnél betét helyett gyógycipővel korrigáljuk a kialakult kóros valgus helyzetet, továbbá diabeteses betegeknek is hosszboltozat emelő betét helyett gyógycipő viselését írja elő a szakma, a néma talpi fekélyek elkerülése érdekében.