22. kvíz kérdésünk: Harántboltozat süllyedés

A harántboltozat süllyedés nagyon gyakori lábdeformitás, ami főként a 30 év feletti korosztályt érinti, és elsősorban a nőket sújtja az elváltozás. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

A. Kalapácsujj deformitást eredményez idővel. 

B. Bütyök deformitást eredményezhet idővel.

C. A különféle támaszok és sínek nem befolyásolják érdemben a deformitás alakulását. 

D. Előláb fájdalmat eredményezhet idővel. 

_______________________________________

Magyarázat:

A lábunk rugalmas szerkezetének kialakításában fontos szerepet játszik a hossz- és harántboltozatunk. Mindkettő egy flexibilis struktúra, ami segít a járáskor, futáskor, ugráskor fellépő energiák elnyelésében, így kevesebb ütés és rezgés éri az alsóvégtagi ízületeket és gerincet. A boltozatok ellapulása nem csak az ízületeket terheli meg jobban, így fájdalmat eredményez, hanem látható lábdeformitás is kialakul idővel, ami egyéb – esztétikai és cipőviselési – problémákat vet fel.

A jelen témakörben górcső alá helyezett harántboltozat süllyedés esetében a lábközépcsontok közötti szalagrendszer megnyúlik, ennek eredményeként az előláb kiszélesedik, és a II-IV. lábközépcsont fejek tartósan felfekszenek a talajra. Ennek korai tünete az szokott lenni, hogy a láb talpi felszínén, a lábujjak tövének környezetében fájdalom alakul ki járáskor, továbbá az előláb talpi felszínén (a megsüllyedt lábközépcsont fejek vetületében) bőrkeményedés alakul ki. Általában a láb deformitása az évek során előrehalad, és már nem csak a láb kiszélesedése lesz feltűnő, hanem az öregujjak bütyök deformitása is kialakulhat – amit időszakosan vagy tartósan az ott található nyáktömlő gyulladása kísér – ami tovább nehezíti a cipőviselést, és további esztétikai aggályokat eredményez.

Kezelés: Legfontosabb lépés, a megelőzés. Állandó jelleggel ne viseljen magassarkú cipőt (mert a testsúly terhelést nagyon előre helyezi, ami a szalagrendszerre még nagyobb terhet ró), rendszeresen végezzen lábtornát, figyeljen testsúlyára, és felnőttkorban, kezdődő harántboltozat süllyedés esetén is már javasolt a boltozat emelő betét viselése. A megfelelő betét kiválasztásában kérje egy ortopéd szakorvos segítségét! A közkedvelt éjszakai síneknek, orthesiseknek, bütyök korrekciót eredményező segédeszközöknek nincs bizonyított hatása, mivel ezek addig adnak korrekciót, amíg azt viselik, de a szalagok megnyúlását, a lábszerkezet kóros átalakulását nem rendezik vissza. Ellenben, ezeknek az orthesiseknek bizonyítottan jó hatásuk van lábkorrekciós műtétek után, amikor a cél a jó korrekciós helyzetben történő gyógyulás, hegesedés elérése, ami viszont tartós eredménnyel kecsegtet.