20. kvíz kérdésünk: A térdízület szalagrendszerének sérülése

A térdízület szalagrendszerének sérülése ugyancsak gyakori sérülés típus. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

A. Mindenképp térdízületi instabilitás veszélyét rejti.  

B. Nem megfelelő kezelés mellett korai térdízületi kopást eredményez.

C. Általában műtéti megoldást igényel. 

D. Jellemző rá a duzzanat, térdízületi feszülés és fájdalom. 

E. Főként a fiatalabb korosztályt érinti.  

_____________________

Magyarázat:

A térdízületet érő indirekt mechanizmusú erőhatások szalagsérülést válthatnak ki, főként a fiatalabb korosztályban. Az idősebb korosztályban, amikor a csontok rugalmassága, szakítószilárdsága csökken, a csont törése talán gyakoribb következmény, mint a szalagsérülés. A térdízületben az oldalszalagok (belső és külső oldalszalag) adják az oldalirányú nyíróerőkkel szembeni stabilitást, míg az elülső és hátsó keresztszalag a térd mozgását lényegében zsanér jellegűvé, azaz egytengelyűvé alakítja. Míg az oldalszalagok sérülése konzervatív kezelésre (megfelelő ideig tartó, oldalirányú nyíróerőket kivédő térdrögzítő orthesis) maradéktalan gyógyhajlamot mutat, addig a keresztszalagok nem tudnak konzervatív kezelés során meggyógyulni – amennyiben komplett szakadásról van szó -, mivel a keresztszalag egy előfeszített szalag, ami teljes szakadás során megrövidül, így a szakadt végek nem találkoznak, és az egyébként a szövetek szakadását kitöltő hegszövet nem tudja áthidalni a szakadás során keletkező rést, így nincs esély a gyógyulásra. Ennek kezelése tehát műtéti. Mikor indokolt a műtét? Ez meglehetősen szubjektív kérdés, általánosságban elmondható, hogy 40 éves kor alatt minden esetben javasolt a keresztszalag pótlás, de 40 év felett is indokolt, amennyiben megfelelő konzervatív kezelés után (combizom erősítése) a beteg instabilitási tüneteket él meg. A térdízületi instabilitás hosszú távon idő előtti kopást eredményez, mivel a térdízületben olyan mozgások ébrednek, ami nem felel meg a térd „biomechanikai tervrajzának”.

Tünetek: erős fájdalom, nagyfokú duzzanat, térdízületi bevérzés, instabilitás. Pontos diagnózishoz a fizikális vizsgálaton túl MRI vizsgálat elvégzése szükséges.

Kezelés: Konzervatív (térdrögzítő orthesis viselése legalább 6 hétig) vagy műtéti.