2. kvíz kérdésünk: Inulin

Miért pont inulint használnak a diétás étrendkiegészítők nagy részében cukorpótlóként? 

Az egyik állítás nem igaz!

A. Mert jó energiaforrásként szolgál. 

B. Mert segíti az emésztést. 

C. Mert támogatja az immunrendszert.

D. Mert nem emeli meg az inzulin szintet. 

_____________________

Magyarázat:

Az inulin – természetes rostként – jó élőhelyet és táplálékot biztosít bélflóránk részére, ami elengedhetetlen annak helyes működéséhez. Az inulint egy nagyon egészséges cukorpótlóként tartják számon, mivel fontos szerepet játszik a bélrendszer egészséges működésében, segít megelőzni a rosszindulatú béldaganatok kialakulását, segíti a kalcium felszívódását, hozzájárul a helyes anyagcsere folyamatokhoz, elősegítve a fogyást (annál is inkább, mivel közvetlenül is csökkenti az éhséghormon – ghrelin – szintjét). Mivel a bélrendszer lényegében a legnagyobb immunszervünk, annak helyes működése nagyban hozzájárul a hatékony immunrendszer kialakításához. Igazoltan kedvező tüneti hatást fejthet ki olyan makacs bélbetegségekben is, mint amilyen az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn betegség. Nem utolsósorban minimális kalóriabevitel mellett erős édesítő hatás érzetét kelti, ugyanakkor nem jelent szénhidrát terhelést, így nem okoz inzulinszint emelkedést, ezért még cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az inulin bevitel kezdeti szakaszában átmenetileg puffadás, fokozott gázképződés léphet fel, ami az esetek zömében rövid ideig tart. Ennek a kellemetlen hatásnak a csökkentésére érdemes az első napokban fokozatosan emelni a bevitt inulin mennyiségét, továbbá sok folyadék bevitelről gondoskodni. Az inulin nagy mennyiségben tartalmaz fruktánt (nagyon sok fruktóz molekula láncba összekapcsolva, ami emészthetetlen számunkra, de a bélben a baktériumok fermentálják, ami gázképződéssel jár). Mivel a glutén érzékenyeknek nagy része valójában „csak” a fruktánra érzékeny, ezért ennél a betegség csoportnál csak kis mennyiséget tudnak belőle panaszmentesen elfogyasztani. Akik valójában glutén érzékenyek (amikoris igazoltan a glutén nevű fehérje okoz autoimmun gyulladást a bélben), azoknál az inulin (azaz minden fruktán tartalmú élelmiszer) elméletileg fogyasztható.