18. kvíz kérdésünk: Térdtáji inak sérülése

A térdízület környezetében található inak túlhasználata és szakadása sok sportolót ill. 40 év feletti átlagembert érint. Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

A. Futóknál gyakori a patellaín fájdalma a túlhasználat miatt.

B. A quadriceps ín szakadás műtét nélkül is jól szokott gyógyulni.  

C. A patellaín krónikus fájdalma szakadáshoz is vezethet.

D. Túlhasználatból eredő fájdalmak esetén a nyújtással járó izomerősítő gyakorlatok segítenek a tünetmentesség elérésében. 

E. A pihentetés és helyi hűtés segíti a tünetek enyhülését a kezdeti stádiumban.  

_____________________

Magyarázat:

Az alsóvégtagi nagyízületek közül a térdízület és annak mozgató apparátusa (a comb feszítő és hajlító apparátusa) talán a legsérülékenyebb alsóvégtagi régió. Ennek anatómiai és biomechanikai okai vannak. Elsősorban a feszítő apparátus szokott a túlhasználat miatt fájni, illetve elszakadni. A feszítő apparátus fő komponense a négyfejű (quadriceps) izom, aminek az inas része a térdkalácson (patella) tapad, amit pedig az ún. patellaín horgonyoz le a sípcsonthoz (tibia). A degenerált szerkezetű ínállományban a túlhajlítás (pl. hirtelen sarokra ülés, gyorsan, erőltetve végzett mélyguggolás) előidézheti a patellaín vagy a quadriceps ín szakadását. Az ilyen ín degenerációnak azért általában szokott figyelmeztető jele lenni, de ez sem feltétlenül igaz. A túlhasználatból (vagy életkorból) adódó ín szerkezeti eltérést, degenerációt a szervezetünk általában terheléssel összefüggő fájdalom formájában próbálja visszajelezni nekünk. Sportolóknál jellemző a Jumper’s knee (ami tulajdonképpen a patellaín krónikus fájdalma, tendinitise). A fent nevezett bármelyik ín szakadása – ellentétben a comb feszítő és hajlító izmainak szakadásával, ami konzervatívan is jó gyógyhajlamot mutat – műtéti megoldást tesz szükségessé, mert általában a szakadás komplett és nem részleges szokott lenni, továbbá az inaknak a lassú anyagcsere folyamatok okán rossz a gyógyhajlama.

Kezelés: A kezdeti stádiumban, ill. egy nagyobb megterhelés után fellépő tünetek esetén helyi hűtés és néhány napig non-steroid gyulladásgátlók szedése javasolt.

Az inak degeneratív eltérésére a szokványos kezelési sablon érvényes (kollagén hidrolizátum fogyasztása magas dózisban, lökéshullám kezelés, és excentrikus izomgyakorlatok végzése). Megfelelő kezelés mellett a tünetek látványos enyhülése kb. 6 hét után várható.