16. kvíz kérdésünk: Csípőízületi kopás

A csípőízületi kopás avagy más néven coxarthrosis (angolszász kifejezés szerint osteoarthritis) népbetegségnek számít, ami Magyarországon, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is nagyon nagy betegszámot tesz ki, és óriási anyagi terhet ró az államra és magára az érintett egyénre egyaránt.

Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

A. Reggeli, indulási panasz jellemző rá.  

B. Van elsődleges és másodlagos formája.  

C. A kopás mellé gyulladás társul, emiatt labor vizsgálattal is alátámasztható a kopás.  

D. A csípőficam egy jelentős hajlamosító tényező.

E. A kezdeti stádiumban általában jól reagál konzervatív kezelésre.

_____________________

Magyarázat:

A csípőízületi kopás jellemzően az idősebb korosztályt érinti, amennyiben nem áll a háttérben olyan alapbetegség vagy sérülés, ami kedvezőtlen biomechanikai vagy élettani feltételeket teremt. Az utóbbi esetben másodlagos csípőkopásról beszélünk, ami például csípőtáji sérülések után (pl. combnyak törés talaján – anatómiai deformitás vagy súlyos vérkeringési zavar alakul ki), kedvezőtlen anatómiai viszonyok miatt (pl. csípő dysplasia, csípőficam), gyulladásos folyamatok talaján (pl. autoimmun betegségek, bakteriális fertőzések), vagy gyógyszerhatás miatt (pl. steroidok) alakul ki. Az elsődleges formában javarészt genetikai okok szerepelnek, de az ízület állapotát nagyban befolyásolja a testsúly, étrend és fizikai aktivitás.

Csípőkopásra jellemző tünet a lágyékban jelentkező fájdalom, ami kezdetben indulásos jellegű, például az esti alvás után, vagy 1-2 órás pihenés után lép fel jellemzően, ami általában az első lépésekre korlátozódó erős fájdalmat jelenti, amit elviselhető, vagy éppen fájdalommentes mozgás követ. Gyakran kíséri még a lágyékban jelentkező fájdalmat a nagytompor területén jelentkező fájdalom, és ugyancsak nem ritka a térdbe sugárzó fájdalom (ill. ritkább esetben a kizárólagos térdfájdalom). A kopott csípőízület gyulladt, benne az ízületi belhártya nagyon vérbő és megvastagodott lesz idővel, de tekintettel arra, hogy ez egy steril gyulladás, a laborértékek (így a CRP érték, ami a gyulladást igazolja) nem emelkednek meg számottevő mértékben.

Kezelés: Kezdeti stádiumban a porcregenerációt elősegítő étrend, ill. étrendkiegészítők fogyasztása, testsúly kontroll, jól vezetett csípőtorna, fizikoterápia (pl. SIS és Papimi kezelés), esetleg az ízületbe adott hyaluronsav (vagy PRP, vagy akár mesenchymalis-sejt kezelés, pl. Lipogems) kezelés javasolt. Előrehaladott formákban protetizálás az egyetlen ésszerű megoldás.