15. kvíz kérdésünk: Bursitis trochanterica

A bursitis trochanterica, avagy más néven csípőtáji nyáktömlőgyulladás hosszabb, vagy rövidebb ideig erős fájdalmat válthat ki, ami nagyon jelentősen korlátozhatja a mozgásképességet. Lényegében bármelyik korosztályt érintheti.  Az alábbi kijelentések közül az egyik nem igaz.

A. Gyakran társul csípőkopással.

B. Nőknél gyakrabban jelentkezik.

C. Nyomásra, érintésre erős fájdalom lép fel a csípő területén.

D. Köszvénnyel nem mutathat összefüggést.

E. Fiatal sportolóknál is jelentkezhet.

_____________________

Magyarázat:

A combcsont felső pólusánál a külső oldalon, az ún. nagytompor területén egy nyáktömlő rendszer található, ami alapvetően azt a célt szolgálja, hogy segíti a felette futó izmok, ill. inak akadálytalan mozgását, ergo lecsökkenti a felületek közötti súrlódást. Ennek megfelelően, ha nagy terhelésnek van kitéve, akkor az eredendően minimális folyadékot tartalmazó tömlőben felszaporodik a folyadék tartalom, ami feszülést, fájdalmat eredményez. Ilyenkor ez a duzzadt, gyulladt tömlő fájdalmat vált ki nyomásra és fizikai terhelésre egyaránt. Ilyenkor a betegek alapvetően ráfeküdni sem tudnak erre az oldalukra, és a külső csípőizmok igénybevétele (akár a járás is) fájdalommal jár. Alapvetően egészséges embereken is kialakulhat, amennyiben a terhelés a megszokottnál jóval nagyobb (pl. egy nagyobb kirándulás után, amihez nem szoktunk hozzá, vagy nehéz hátizsákot cipelünk), de a tartós túlterhelés is ki tudja váltani (megnövekedett testsúly, ill. tartósan megnőtt igénybevétel, pl. ülőmunkáról állómunkára váltás). Vannak betegségek is, amik hajlamosítanak, így a köszvény és a különféle autoimmun betegségek, pl. a rheumatoid arthritis, de nagyon gyakran társul csípőízületi kopáshoz is (ami talán a fájdalom miatt megváltozott járásminta miatt alakul ki). Krónikus formákban érdemes elkülöníteni a gluteus medius inas szakaszának degeneratív eltérésétől, ami ugyancsak terheléssel összefüggő fájdalmat eredményez, de ebben az esetben nem lehet képalkotókkal (UH vagy MRI) a bursa folyadékszaporulatát obligát módon kimutatni.

Kezelése: Gyulladásgátlók szedése szájon át, vagy a bursa helyi infiltrációja steroid gyulladásgátlóval. Helyi hűtés, terhelés csökkentése, ill. a fáradásos szindromák esetén csípőtorna és kollagén peptidek szedése. Fizikoterápia is indokolt, a gyulladásos formákban ion-indukciós kezelés (pl. SIS vagy Papimi kezelés), a fáradásos, degeneratív kórképekben pedig lökéshullám kezelés.