14. kvíz kérdésünk: Felnőttkori csípőtáji fájdalom

Csípőtáji fájdalom felnőtteknél. Alapvetően minden korosztályt érinthet, de most a felnőttkori formákra térünk ki. A lehetséges kezelési módok közül az egyiktől várható legkevésbé hatás.

A. Ion-indukciós kezelés.

B.  Lökéshullám kezelés.

C. Ultrahang kezelés.

D. Porcanyagcserét támogató étrend kiegészítők.

_____________________

Magyarázat:

Csípőtáji fájdalmak esetében az első legfontosabb lépés a fájdalom okának tisztázása, ami első körben röntgen, esetleg MRI vizsgálattal kezdődik, amit laborvizsgálattal néha érdemes kiegészíteni (vírusos és bakteriális fertőzések talaján kialakult csípőízületi gyulladás, autoimmun folyamatok miatt kialakult gyulladásos folyamatok beazonosítására). A másik fontos megválaszolandó kérdés az, hogy a fájdalom hol jelentkezik? A lágyék területén, a combcsont külső oldalának legfelső szakaszán (a nagytompor területén), a csípőlapát területén? A különféle lokalizációk általában különféle problémát rejtenek. A csípőfájdalmak leginkább akkor okoznak riadalmat, ha a kiváltó ok maga a csípőízületi kopás. Ez jellemzően a lágyékban jelenik meg (sokféle betegség okozhat még itt fájdalmat, többek közt a lumbalis /ágyéki/ gerincszakaszon kialakult porckorongsérv), ugyanis a csípőízület ebben a régióban helyezkedik el. A nagytompor területén jelentkező fájdalom lehet a fokozott igénybevételtől is, ami spontán is szűnhet néhány napon belül, de akár hosszú hónapokon át is társunk lehet. A csípőlapát területén jelentkező fájdalom pedig lehet akár a hasizom túlzott igénybevétele miatt, de kialakulhat az ágyéki gerinc különféle rendellenességei miatt ugyancsak (legjellemzőbben az alsó lumbalis szakaszon fellépő porckorong kitüremkedések miatt). A csípőízületi kopás témakört és a nagytompor területén kialakult csípőtáji fájdalmakat külön, önálló témakörben fogjuk áttekinteni.

Általánosságban elmondható, hogy a csípőkopás a kezdeti stádiumban jól reagál az ion-indukciós kezelésre (ilyen pl. a Papimi vagy a SIS kezelés), de ebben a szakban a porcanyagcserét támogató készítmények is látványosan segítenek a panaszok csökkentésében. A nagytompor területén jelentkező fájdalmak kezelésében pedig nagyon jó eredményeket lehet elérni lökéshullám terápiával (ennek hatását a későbbiekben tárgyaljuk). A szakrendelőkben jellemzően elérhető ultrahang kezelés viszont nagyon kis százalékban szokott eredményeket produkálni annak ellenére, hogy gyakran alkalmazzák.