13. kvíz kérdésünk: Testsúly kontroll

A Testsúly-karbantartó diéták során miért részesítjük előnyben a fehérje alapú táplálékot?

Egyetlen állítás nem igaz az alábbi négyből.

A. Kevesebb energiát juttatnak a szervezetbe, mint a zsírok.

B. a telítettség indexük, mint a szénhidrátoknak és a zsíroknak, azaz jobban telítenek.

C. Megfelelő mennyiségű kalória leadásához, intenzív fizikai aktivitás mellett elengedhetetlen az izmok számára a fehérjék bevitele.

D.  Mert a fehérjék bevitele lelassítja az anyagcsere-folyamatokat.

_____________________

Magyarázat:

A korszerű testsúly-karbantartó diéták egyik alappillére a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele, és  a rendszeres napi mozgás megvalósítása, ahol a statikus gyakorlatok is nagy mennyiségű energiát égetnek el, illetve növelik az izomtömeget, a dinamikus gyakorlatok pedig inkább az anyagcserét fokozzák.

Miért is?

Egyrészt, mert a fehérjék kevesebb (4,2 Kcal /gramm energiát) szabadítanak fel, mint a zsírok  ( 9,3 Kcal/gramm), másrészt gyorsabban és hosszabb ideig okoznak teltség érzetet, tehát tovább tudjuk kitolni a következő étkezés időtartamát.

Harmadrészt, az izmok építéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő összetételű és mennyiségű fehérje bevitele, mivel nagyobb izomtömeg több energiát tud elégetni és ezáltal nagyobb lesz a testsúly csökkenés mértéke is, továbbá a fehérjék az anyagcsere folyamatok felgyorsításában is szerepet játszanak.

Fizikai aktivitás tekintetében mind a súlyzós, mind az aerob gyakorlatok fontos szerepet tölthetnek be, és legalább heti 4X60 perc edzés megvalósítása javasolt.