12. kvíz kérdésünk: Pattanó ujj

A kéz ujjainak elakadása, az ún. pattanó ujj jelenség ugyancsak gyakori probléma. Kialakulása az ínhüvely (szájadék) és a benne futó hajlítóín téraránytalanságára vezethető vissza, így a megvastagodott ín elakad az ínhüvely gyűrűjében. A problémát tovább tetézheti az ín heges szűkülete, ami még inkább hajlamosít az elakadásra.

Az alábbi gyógymódok közül melyik állja meg legkevésbé a helyét?

1. Nyugalomba helyezés, terhelés csökkentése.

2. Helyi hűtés és gyulladásgátlók szedése.  

3. Steroid injekció adása. 

4. Fizikoterápia. 

5. Soft lézer kezelés.

_____________________

Magyarázat:

A kéz adott ujjának (ujjainak) hajlító ina elakad a kapuban (az ínhüvely szájadékban), ami miatt az érintett ujj félig hajlított helyzetben marad, és a teljes nyújtás csak rásegítéssel megy. A jelenségre hajlamosító tényező a cukorbetegség, és a nehéz fizikai munka, esetleg vibrációs ártalom (pl. pneumatikus gépek üzemeltetése, ami nagy energiájú ütéseket közvetít a tenyérre, hegesedést előidézve az ínhüvely szájadékban).  

Kezelési lehetőségek: Az érintett ízület terhelésének csökkentése, kímélet, esetleg rövid ideig az ujj(ak) teljes nyugalomba helyezése javasolt. A gyulladás csökkentése érdekében szájon át gyulladásgátló (NSAID) készítmények kúraszerű szedése, helyileg steroid tartalmú injekcióval történő infiltrációja az ínhüvelynek, továbbá helyi hűtés javasolt naponta több alkalommal. A lökéshullám kezelés lényegében ugyanolyan magas százalékban hozott gyógyulást, mint a steroidos infiltráció (70-80%) – számos klinikai vizsgálat alapján -, sőt a fél éves utánkövetés során magasabb arányban tapasztaltak tartós javulást a lökéshullámmal kezeltek csoportjában. Manapság ugyancsak elterjedtek, és akár otthoni használatban is egyre nagyobb számban találhatók soft lézer készülékek, de a pattanó ujj jelenségben nem sikerült ezidáig tényleges gyógyító hatásukat igazolni.

A különféle konzervatív kezelésekre nem reagáló pattanó ujj jelenséget műtéti úton nagyon hatékonyan lehet kezelni.