11. kvíz kérdésünk: Csuklótáji ganglion

Csuklótáji ganglion ugyancsak gyakori panasz a hétköznapi embernél. Ha másképpen nem is, időszakosan már sokan megtapasztalták ezt a bosszantó jelenséget.

Az alábbi gyógymódok közül melyik állja meg legkevésbé a helyét?

1. Nyugalomba helyezés, terhelés csökkentése.

2. Helyi hűtés és gyulladásgátlók szedése.  

3. Steroid injekció adása. 

4. Fizikoterápia. 

_____________________

Magyarázat:

A csuklótáji ganglion egy folyadékkal telt tömlő, ami általában magából az ízületből indul ki, vagy esetleg az ínhüvelyből. Az ízületben a folyadék szaporulat túlnyomást eredményez, és azon a ponton, ahol a fal vékonyabb, gyengébb, ott tömlőszerűen kiboltosul. Ennek megfelelően ízületi folyadék tölti ki a falat, ami idővel akár kocsonyás halmazállapotú lehet.

Tünet: Rugalmas tapintatú duzzanat alakul ki a csukló hajlító vagy feszítő oldalán, ami általában feszüléssel, fájdalommal, ritkán zsibbadással jár. A duzzanat mérete néhány napon belül jelentősen is változhat mindkét irányba.

Oka: Általában az adott ízület (konkrét esetben általában a csuklóízület) túlterhelése váltja ki a jelenséget, de nyilvánvalóan hajlam is kell hozzá.

Kezelési lehetőségek: Az érintett ízület terhelésének csökkentése, kímélet, tehermentesítés javasolt. A gyulladás csökkentése érdekében szájon át gyulladásgátló (NSAID) készítmények kúraszerű szedése, helyileg steroid tartalmú injekcióval történő ganglion feltöltés, továbbá helyi hűtés javasolt naponta több alkalommal. A ganglion punkciója (vastag tűvel a kocsonyás bennék evakuálása) nem minden esetben sikeres, tekintettel arra, hogy gyakran nagyon magas a bennék viszkozitása, továbbá a ganglion is nem ritkán sokrekeszes.

A különféle konzervatív kezelésekre gyakran nem reagáló gangliontól gyakran műtéti úton szabadulnak meg a betegek (itt azonban meg kell jegyezni, hogy viszonylag magas a kiújulás aránya).